Daten kan geweldig leuk zijn en online daten is voor veel singles tegenwoordig de aangewezen manier om een leuke nieuwe partner te vinden Helaas zijn online dating apps daardoor inmiddels ook heel populair bij mensen die proberen nietsvermoedende singles op te lichten. Deze malafide praktijken staan bekend als zogenaamde datingfraude. In dit artikel lees je wat datingfraude is, hoe je datingfraudeurs kunt herkennen en hoe je voorkomt dat je zelf slachtoffer wordt van datingfraude.
Wat is datingfraude?
Datingfraude heeft meerdere gezichten en het hoeft dus niet altijd om dezelfde soort situaties te gaan. Daardoor kan het – vooral wanneer je net begint met online daten – lastig zijn om datingfraudeurs direct te herkennen. Het gaat sowieso altijd om gevallen waarbij je met gladde praatjes misbruik wordt gemaakt van jouw verlangen naar een leuke partner of een spannende nacht. Maar welke verschillende soorten datingfraude zijn er daarbij precies?
Opgelicht worden via een dating app
De eerste (en vaak ook meteen meest kostbare) manier van datingfraude is opgelicht worden via een dating app of datingsite. Je wordt dan benaderd door een profiel dat er vaak heel leuk en aantrekkelijk uit ziet maar waarbij het vaak heel lastig is om daadwerkelijk een afspraakje te maken. Dat komt doordat de andere persoon in het echt helemaal niet bestaat, maar het online personage is van een oplichter. Die man of vrouw maakt vaak meerdere profielen aan op bekende en populaire dating apps of datingsites en benadert zoveel mogelijke echte vrijgezellen. Het doel is daarbij om in zo kort mogelijke tijd een zo goed mogelijke band op te bouwen.
In het ideale scenario van de fraudeur wordt de nietsvermoedende single snel verliefd op het nepprofiel. Dat probeert hij of zij te bereiken met vroege en heftige liefdesverklaringen, waardoor je als vrijgezel zou moeten denken dat je eindelijk je ware liefde hebt gevonden. Maar al snel komt de aap uit de mouw, want je zal op basis van allerlei verzonnen scenario’s en wilde verhalen om geld gevraagd worden. Dat begint vaak met kleine bedragen maar die zullen steeds groter worden. Wie erin trapt kan op die manier en in relatief korte tijd duizenden euro’s lichter worden gemaakt. Daarom heeft deze vorm van datingfraude vaak ook zo’n grote impact op de slachtoffers.
Chatten met nepprofielen
Een andere vorm van datingfraude is wanneer je chat met nepprofielen, zonder dat een datingsite of dating app je duidelijk genoeg maakt dat de singles met wie je praat niet echt bestaan. Tegenwoordig moeten online datingplatforms heel duidelijk vermelden wanneer ze zogenaamde gefingeerde profielen inzetten om bezoekers zo lang mogelijk te vermaken. Doen ze dat niet (en is het dus makkelijk om te denken dat de profielen die je tegenkomt echt zijn) dan gaat ook dit om datingfraude. Je denkt namelijk echt kans te maken op een leuke date met een dito single terwijl dat niet het geval is. Gelukkig valt de schade bij deze vorm van flessentrekkerij voor de meeste mensen mee omdat je niet ineens duizenden euro’s over zult maken. Toch blijft het natuurlijk wel iets om goed op te letten.
Malafide datingprofielen herkennen: hoe doe je dat?
Welke vorm van datingfraude je ook mee te maken krijgt, het komt vrijwel altijd neer op het inzetten van profielen die niet echt zijn en waar je dus ook geen date mee kunt krijgen. Daardoor vertonen die profielen veel overeenkomsten waar je ze aan kunt herkennen. Welke zijn dat?
1. De foto’s van het profiel zijn gestolen
Het is altijd goed (en al helemaal wanneer je nattigheid voelt) om de foto’s op een profiel te checken, want een datingfraudeur zal altijd de foto’s van iemand anders gebruiken om zijn slachtoffers te verleiden. Je kunt de foto’s downloaden naar je eigen apparaat en dan door een online hulpmiddel zoals TinEye halen. Dat programma zal dan zijn best doen om te controleren of, en zo ja waar, de foto nog meer wordt gebruikt op internet. Kom je hem op veel datingsites of dating apps tegen, met allerlei verschillende namen? Of vind je misschien zelfs een bericht op een forum of ander platform dat waarschuwt voor internetoplichters? Dan is het verstandig het contact direct af te kappen.
2. Skypen of bellen is niet mogelijk
Een mannelijke oplichter die met vrouwelijke profielen probeert andere mannen geld te ontfutselen kan natuurlijk onmogelijk met je een videochat hebben op Skype of een vergelijkbaar platform. Daarom bieden ook steeds meer dating apps een videofunctie aan in hun app, zodat je meteen kunt zien of de persoon met wie je aan het chatten bent inderdaad eruit ziet zoals op de profielfoto’s. Als iemand weigert te skypen of om een andere reden maar niet in beeld wil verschijnen kan dat een teken zijn dat je met een fraudeur te maken hebt. En ook wanneer de andere niet bereid is met je te bellen kan dat een teken zijn dat het niet in de haak is.
3. De single is heel aantrekkelijk
Fraudeurs snappen inmiddels wel dat een profiel met aantrekkelijke foto’s en allerlei andere goede kenmerken beter scoren dan profielen van singles die er niet heel knap uit zien. Daarom maken ze vrijwel altijd gebruik van foto’s van bovengemiddeld aantrekkelijke mannen en vrouwen om hun slachtoffers te lokken. Natuurlijk kun je altijd iemand treffen die ongelooflijk sexy en hoogopgeleid is en ook nog eens eigenaar is van een multinational, maar dan is het wel slim om extra kritisch te zijn op alle andere signalen die je ziet. Ook is het altijd een prettige eigenschap om een realistische kijk te hebben op het type single dat uit eigen beweging op jou af zou stappen.
4. Er wordt contact met jou opgenomen
Dat brengt ons meteen bij het volgende punt, want de meeste datingfraudeurs hebben geen zin om af te wachten tot iemand naar hun toe komt. Ze benaderen dus het liefste zelf actief andere singles om het contact op te starten. Natuurlijk is het niet gezegd dat ze ook jou meteen zullen benaderen maar vooral in swipe dating apps kost het de fraudeur niets om iedereen naar rechts te vegen, waarna ze alleen maar hoeven te wachten tot de matches binnen komen stromen. Dit kan dus een van de vele signalen zijn (maar het is natuurlijk geen reden om direct elke match te wantrouwen).
5. Men spreekt Engels (of heel gebroken Nederlands)
Veel datingfraudeurs zitten in het buitenland en proberen via internet singles uit andere landen op te lichten. Dat levert uiteraard een taalbarrière op want de fraudeur chat het liefste in het Engels. Het is dus altijd goed om voorzichtigheid te betrachten wanneer de andere persoon alleen in het Engels kan communiceren. Maar ook wanneer de single in gebroken Nederlands typt is het extra goed opletten. In dat geval is de kans groot dat de berichtjes via Google Translate of een andere vertaalmodule worden gestuurd.
6. Veel te snelle liefdesbetuigingen
Wat een heel goede indicatie is of iemand het beste met je voor heeft, zijn de vaak onrealistisch snelle liefdesbetuigingen die je krijgt van je nieuwe match. Fraudeurs willen geen tijd verspillen en snel zien uit te zoeken welk singles waarmee ze contact hebben het meest vatbaar zijn voor hun praktijken. Dat er ook mensen afvallen wanneer ze te snel hun liefde verklaren nemen ze daarbij op de koop toe. Speelt iemand net wat te overdreven de prins (of prinses) op het witte paard dan benader je die persoon het beste met de grootste terughoudenheid. Een goede test kan zijn om er eventjes in mee te gaan en het juist nog net iets bonter te maken dan de ander. Gooit ook die er daarna weer een schepje bovenop, dan zou je genoeg moeten weten.
7. Er wordt om geld gevraagd
Uiteindelijk is het een datingfraudeur alleen om je geld te doen. Dat hoeft niet altijd cash te zijn, want vaak worden ook allerlei waardebonnen zoals Apple of Google Play tegoedkaarten gevraagd. Vraagt de ander je om geld of iets anders van waarde naar hem of haar toe te sturen? Dan is er een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat je op het punt staat slachtoffer van datingfraude te worden. Er word vaak een behoorlijk geloofwaardig verhaal omheen verzonnen, met een opbouw die dagen of wel weken kan duren. Ook gaat het niet altijd meteen om een groot bedrag maar wordt eerst geprobeerd je vertrouwen te winnen met een klein geldbedrag. Ook is het geld vaak onderdeel van een plot waarbij jouw bijdrage van essentieel belang is om jullie ontmoeting door te laten gaan. Ga er echter niet op in maar kap het contact direct helemaal af.
Zo vermijd je zoveel mogelijk alle datingfraude!
Nu je weet wat datingfraude is en hoe je signalen ervan herkent is het natuurlijk ook goed om te weten hoe je zoveel mogelijk kunt voorkomen dat je ermee in aanraking komt. Helaas is niemand er immuun voor maar met de volgende tips kun je toch de meeste oplichtingspraktijken uit de weg gaan:
- Maak zoveel mogelijk gebruik van gevestigde datingplatforms waarvan je weet dat ze betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld de dating apps van grote datingsites zoals Lexa, Parship en Relatieplanet die het Nederlandse Keurmerk Veilig Daten hebben ontvangen. Een van de voorwaarden van dat keurmerk is namelijk dat er actieve controle is op de echtheid en betrouwbaarheid van de profielen.
- Blijf altijd kritisch op profielen die je tegenkomt, welke dating app je daar uiteindelijk ook maar voor gebruikt. Is iemand te mooi of te leuk om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
- Zorg dat je iemand in het echt te zien kunt krijgen zodat je kunt checken dat de profielfoto’s overeenkomen met de werkelijkheid.
- Hou het contact niet te lang louter via internet maar zorg dat je binnen afzienbare tijd een echte date inplant. Dat is sowieso belangrijk, want een klik in een dating app biedt geen enkele garantie voor de werkelijkheid. En nog belangrijker: wanneer de ander maar niet af wil spreken, steeds opnieuw afzegt of simpelweg niet op komt dagen weet je vrijwel zeker dat je met een datingfraudeur te maken hebt.
- En last but not least: maak nooit geld over naar iemand die je nog nooit in het echt hebt ontmoet, hoe mooi of geloofwaardig de praatjes ook mogen zijn die je te horen krijgt.
Top 3 veilige dating apps
Bij het selecteren van onze top 3 veilige dating apps hebben we een aantal belangrijke punten meegenomen om te bepalen welke apps we echt aan kunnen raden wanneer het om veiligheid en privacy van de gebruikers gaat. Niet zonder reden beschikken alle drie deze apps over het Keurmerk Veilig Daten, want dat is een Nederlands keurmerk dat laat zien dat een bepaalde dating app privacy en veiligheid heel serieus neemt. Ook gaat het om Nederlandse apps, of in elk geval apps waar een Nederlandstalige helpdesk aan vast zit. Zo weet je zeker dat je bij een vraag of probleem makkelijk geholpen kunt worden.
1. Lexa - Serieuze dating app met veel leden
Lexa
Voorzien van zowel het Keurmerk Veilig Daten als de Thuiswinkel Waarborg weet je bij Lexa zeker dat je goed zit voor een veilige en betrouwbare dating app. Oorspronkelijk was Lexa alleen een datingsite (zelfs een van de eerste van Nederland) maar inmiddels is er ook een geweldige dating app voor het platform beschikbaar. Die app beschikt over tal van functies en veel uitgebreidere profielen dan je bijvoorbeeld aantreft in andere populaire dating apps als Happn en Tinder. Dat maakt deze app heel geschikt om serieus te daten en je herkent ook veel sneller profielen die niet helemaal te vertrouwen zijn. (Voor zover die natuurlijk door de strenge profielcontrole van Lexa glippen.)
- Heel uitgebreide profielen
- Thuiswinkel Waarborg
- Keurmerk Veilig Daten
- Lexa Events om te speeddaten
- Iets teveel inactieve profielen
2. Parship - Meest serieuze dating app van Nederland
Parship
Parship is een van de meest betrouwbare dating apps van Nederland en verdient zonder enige twijfel een plek in deze top drie veilige dating apps. MDat is in de eerst plaats doordat je hier heel weinig nepprofielen vindt, want die zijn echt zwaar in de minderheid bij Parship. Dankzij de uitgebreide profielen en de geavanceerde matching op basis van een uitgebreide persoonlijkheidstest word je ook eerder aan echt goede matches gekoppeld. De app beschikt over het Keurmerk Veilig Daten en de Thuiswinkel Waarborg, heeft heel veel leden in heel Nederland en . Bovendien is de dating app ook heel makkelijk in het gebruik omdat hij echt speciaal is ontworpen voor het kleine touchscreen van een smartphone.
- Geavanceerde matching
- Keurmerk Veilig Daten
- Veel serieuze singles
- Weinig nepprofielen
- Handmatig zoeken niet mogelijk
3. 50plusmatch - Veilig daten voor 50-plussers
50plusmatch
Voor singles van 50 jaar en ouder is een veilige dating app gebruiken nog belangrijker dan voor andere singles. Malafide personen hebben het namelijk vaak op wat oudere vrijgezellen voorzien omdat ze ervan uit gaan dat die minder goed zijn in het spotten van nepprofielen. Daarom is de derde en laatste dating app in dit overzicht de app van 50PlusMatch. Dit Nederlandse datingplatform voor vijftigplussers beschikt wederom over zowel het Keurmerk Veilig Daten als de Thuiswinkel Waarborg zodat je gegevens veilig zijn en profielen streng worden gecontroleerd. De profielen kunnen van veel persoonlijke informatie worden voorzien zodat het sneller duidelijk is welke leden wel en niet serieus zijn. Bovendien is de app extra eenvoudig te bedienen omdat die speciaal is ontworpen voor singles van 50 jaar en ouder.
- Goede controle op profielen
- Keurmerk Veilig Daten aanwezig
- Voorzien van Thuiswinkel Waarborg
- Profielen bevatten veel informatie
- Niet geschikt voor jongere singles
Toch datingfraude meegemaakt! Wat nu?
Wanneer je zelf het slachtoffer bent geworden van datingfraude is dat natuurlijk enorm vervelend. Het voelt altijd akelig om door iemand om de tuin te zijn geleid, daar hoef je zelfs niet eens geld voor kwijt te zijn geraakt. Het is echter wel goed om niet uit schaamte je hoofd in het zand te steken en te doen alsof er niets gebeurd is, want daar zijn mogelijke toekomstige slachtoffers niet mee geholpen.
Afhankelijk van hoe ver de oplichterij is gegaan kun je altijd een aantal dingen doen:
- Heb je alleen nog maar online contact gehad met iemand waarvan je nu weet dat het een oplichter was, maar heb je nog geen schade geleden? Meld het profiel dan altijd binnen de dating app of datingsite waar je die hebt ontmoet. Maak melding van datingfraude zodat de redactie het profiel kan blokkeren en eventueel andere singles kan waarschuwen wanneer die ook zijn benaderd.
- Heb je daadwerkelijk geld overgemaakt? Doe dan altijd aangifte van oplichting, want een zaak tegen een bepaalde fraudeur krijgt helaas in de praktijk pas echt een vervolg wanneer meerdere mensen aangifte tegen dezelfde persoon hebben gedaan. Zelfs als je denkt dat het op de korte termijn niets uithaalt is het goed om te doen. Dat kan via internet op de site van politie.nl. Er is geen aparte categorie voor datingfraude, maar je kunt kiezen voor bijvoorbeeld phishing of internetoplichting. Kies wat voor jouw situatie het meest relevant is.
- Meld je eventueel ook bij FraudeHelpdesk.nl voor meer informatie of contact met mensen die ook het slachtoffer zijn geworden van gehaaide internetoplichters.
Op die manier kun je de akelige gebeurtenis toch nog een positieve draai geven door andere mensen te waarschuwen en te voorkomen dat de fraudeur nog meer slachtoffers maakt.